5.9.2015

Häämatka Barcelonaan

Kesäkuun alussa kävimme häämatkalla Barcelonassa. Melkein vuosi meni ennen kuin lähdimme matkalle häiden jälkeen, mutta halusimme lähteä lämpimään kohtuuhinnoin, joten reissu siirtyi tämän vuoden alkukesään. Valitsimme Barcelonan siksi, että olimme kuulleet kaupungista paljon hyvää ja odotimme maukasta ja edullista ruokaa, kulttuurinähtävyyksiä ja rantaelämää. Barcelona onkin kaupunki, jossa on vähän kaikkea. 

Hotelliksi metsästimme SM Sant Antoni hotellin. Valitsimme hotellin muun muassa siksi, että hotellin omilta nettisivuilta hotellia varatessa sai aamupalan samaan hintaan. Barcelonassa ei ole ilmeisesti vielä kovin tavallista, että hotellit tarjoavat aamupalaa, koska paikalliset eivät juuri aamupalaa syö. Hotellien aamiaiset ovat kuitenkin yleistymässä ja se on hyvin ymmärrettävää. Lomalla rentoutumista auttaa se, jos ei heti ensitöikseen tarvitse lähteä etsimään jostain aamiaista. Meilläkään ei siinä ihan lähistöllä olisi ollut mitään paikkaa. Olisi pitänyt lähteä pidemmälle ja se olisi tarkoittanut sitä, että olisi pitänyt myös herätä aikaisemmin. Kun oli aamupala, ahdoimme vain vatsamme pullolleen ja lähdimme katselemaan nähtävyyksiä. Aamiaisella jaksoi lounasaikaan asti. Hotelli oli kaikenkaikkiaan hyvä: rauhallisella paikalla, henkilökunta oli mukavaa ja kuitenkin sijainti oli melko keskeinen. Muutaman korttelin päässä oli metropysäkki, ja Sagrada Familia oli kävelymatkan päässä. Petyin vain vähän hotellin kolkkouteen, mutta sen ei sinänsä olisi pitänyt olla yllätys, sillä hotelli oli moderni ja minimalistinen. Olisi myös respassa pitänyt hoksata sanoa, että olemme häämatkalla, olisimme varmaan saaneet paremman huoneen, vaikka ei huoneessa mitään vikaa sinänsä ollut. Olisin ehkä vain kaivannut vähän enemmän luksusta, kun kyse oli kuitenkin häämatkasta. No, itseään saa syyttää :D.
Helsingin lentokentällä nautimme lasit shamppanjaa häämatkan alkamisen kunniaksi. Minä en ehkä ihan ymmärtänyt sen hienoutta, mutta Janne nautti lasillisestaan. En ole oikein viinien ystävä, mukaanlukien shampanjat ja kuohuviinit.
Ensimmäinen nähtävyys, jonka kävimme katsomassa, oli mysö reissun vaikuttavin. Heti ensimmäisenä aamuna kävelimme ihailemaan Sagrada Familiaa. Suosittelen muuten erittäin lämpimästi ostamaan sisäänpääsyliput etukäteen netistä! Jo puolta tuntia avautumisen jälkeen ovella oli pitkä jono! Meillä oli tosiaan liput valmiina ja pääsimme nopeasti sisälle jonottamatta. Liput ovat siinä 20 euron molemmin puolin, eli aika hintavat, mutta kannatti maksaa. Vaikka kirkko on näyttävä ulkoa, varsinainen taika on kirkon sisäpuolella. Kirkko on sisältä lähes kokonaan valkoinen. Se ei itsessään olisi kovin näyttävää, mutta auringon paistaessa värikkäistä lasi-ikkunoista sisään valo värjää kirkon hehekuvin värein. Tunnelma oli suorastaan maaginen! Suosittelen myös ottamaan audio guiden, koska muuten meiltä olisi mennyt ohi muun muassa se, että pylväät ovatkin itseasiassa kuin puiden runkoja ja katto puiden lehvästö. Kirkkoa rakennetaan vielä ja sen myös kuuli. Eli ihan hiljaista rauhaa ei kirkossa ollut. Jostain syystä tämä ei kuitenkaan häirinnyt tunnelmaa juuri lainkaan. Kirkko on vielä hyvin keskeneräinen ja sitä rakennetaan varmaan vielä seuraavat sata vuotta. Joka tapauksessa suosittelen lämpimästi.


Asu ensimmäiseltä päivältä kuvattuna Sagrada Familian edustalla. Sain silkki-pellavahameen valmiiksi sopivasti matkalle ja käytinkin sitä sekä reissussa että koko kesän ahkerasti. Brodeerattu pitsipaita oli 1,5 euron kirppislöytö, jonka muokkasin pienemmäksi ja istuvammaksi. Yleensä minulla ei ole asuistani tai edes itsestäni kovin paljon kuvia matkoilta, mutta nyt yritin kunnostautua.
Jannekin pääsi poseeraamaan! Barcelonassa oli lämmin ja välillä ihan oikeasti kuumakin. Onneksi! Olisi ollut kauhea pettymys, jos olisi ollut kylmä. Vaatetuksenkin puolesta varauduimme helteisiin, jotka olivat juuri alkaneet.

Kävimme pari kertaa kaupungin suurimmassa kauppahallissa. Se hedelmien määrä! Ja syötävän ylipäätäänkin. Kauppahallissa olis hyvinkin voinut viettää puoli päivää maistellen kaikenlaista hyvää. Me söimme kehutussa Pinxto-baarissa tapaksia. Olivat todella hyviä! Ajattelin tehdä ravintoloista ihan oman postauksensa, joten siitä enemmän myöhemmin.


Ohjelmaamme kuului visiitti Gaudin Casa Miláan, jota myös La Pedreraksi kutsutaan. Nämä kuvat ovat rakennuksen katolta. Suoraan sanottuna olin vähän pettynyt. Odotin värikkäämpää rakennusta. Ehkä olisi pitänyt käydä katsomassa ennemminkin Casa Batlló. Molempiin oli noin 20 euron pääsyliput, joten taloudellisista syistä emme voineet nähdä molempia.
Barcelonassa on myös kunnostetut ranta-alueet, missä kävimmekin grillaamassa itseämme. Vesi oli sen verran kylmää ainakin vielä kesäkuun alussa, että minä en tohtinut käydä uimassa. Janne sen sijaan kävi pulahtamassa. Rannat olivat siistit, ja vaikka ihmisiä olikin, mahduimme silti ihan hyvin. Varsinkin, kun toisena päivänä kävelimme vähän kauemmaksi. Rauhaa häiritsivät lähinnä kaupustelijat, jotka huutelivat jatkuvasti "mojito" tai "sangria". Kauempana myös näitä kaupustelijoita oli vähemmän. Onneksi he eivät olleet kovin aggressiivisia vaan kuljeskelivat edestakaisin rantaa huudellen mennessään.
Itsetehdyt sortsit!


Yhtenä päivänä vuokrasimme pyörät ajaaksemme kaupungin puistoon piknikille. Pyörät olivat erittäin hyvä idea. Olisi oikeastaan pitänyt vuokrata ne useampanakin päivänä. Minulle kävely on todella uuvuttavaa, mutta pyörän selässä jaksoin paremmin. Pysähdyimme ihailemaan Arc The Triomf -riemukaarta matkan varrella. Se on ihan puiston vieressä.
Meillä meni jonkin aikaa ennen kuin löysimme sopivan paikan puistosta. Siellä oli yllättävän paljon ihmisiä nauttimassa kesäpäivästä. Ostimme kauppahallista eväät ja asetuimme mukavasti. Janne halusi ostaa viiniä, ja ostikin sitä kokonaisen pullollisen. Minä en juo viiniä oikeastaan ollenkaan, joten koko pullo jäi Jannelle :D. Viini oli erittäin pahaa lämpimänä! Se maistui balsamiviinietikalta. Myöhemmin Janne pyysi eräässä baarissa, että laittavat pullon viileään ja illalla Janne saikin nauttia viininsä viilennettynä. Se olikin sitten paljon parempaa.

Vierialumme aikoihin järjestettiin pienehkö Art Deco-tapahtuma hotellimme lähistöllä. Siellä juhlistettiin arkkitehtuuria ja aikakautta muutaman päivän mittaisilla festivaaleilla. Kävimme katsomassa, mitä juhliin kuului. Totesimme, ettei kovin paljon. Paikalla oli kyllä itsestään soittava piano. Tai itseasiassa sitä piti polkea, mutta kuitenkin.

Erään päivän asukuvat. Itsetehty mekko näkyy nyt päällä. Kuvat on otettu lähellä MNAC:n museota, jossa tuona päivänä kävimme. Museossa on paljon kirkkotaidetta, joka ei kiinnosta oikein kumpaakaan meistä. Oli siellä jonkin verran muutakin. Rakennus itsessään oli ihan kiintoisa nähtävyys. Tuona päivänä museoon oli vapaapääsy. Barcelonaan kannattaa muutenkin mennä kuukauden ensimmäisellä viikolla, koska silloin on moniin museoihin vapaapääsy. Myös Picasso-museoon oli vapaapääsy, mutta se oli niin täynnä, ettemme silloin päässeet sinne. Itseasiassa olimme todella pettyneitä, kun emme päässetkään Picasso-museoon. Kävimme sen sijaan pikaisesti, vain 45 minuuttia ennen sulkemisaikaa, vanhassa kaupungissa erään himokeräilijän museossa. Siellä oli tavaraa antiikin patsaista hattuneuloihin! Olisi ollut ihan mielenkiintoista kierrellä siellä pidempäänkin. 

Seuraavana aamuna meidän oli tarkoitus lähteä takaisin kotiin. Pakkasimme illalla, ja heräsimme aamulla ennen viittä, jotta ehtisimme lennolle. Menimme respaan kirjaamaan itseämme ulos hotellista. Virkailija katsoi meitä hetken ja kysyi, että meinaammeko tosiaan lähteä päivää aikaisemmin. Että meillä oli vielä yksi maksettu yö hotellissa. Me olimme ihan, että mitäh. Sitten katsoin päivämäärää. Olimme lähdössä pois tosiaan päivää aikaisemmin! Yleensä aina kaikki lomat ovat viikon mittaisia, mutta nyt olimme kahdeksan päivää. Ilmeisesti se sekoitti jotenkin. No, saimme sitten ikään kuin yhden lisäpäivän! Ehdimme jopa sinne Picasso-museoonkin, minne muuten myös suosittelen ostamaan lipun netistä etukäteen, jos haluaa välttyä jonottamiselta. Jonon nähtyämme etsimme nettikahvilan, jossa ostimme liput.
Muutama kuva ravintoloista, jossa kävimme. Suurin osa oli hyviä, koska tällä kertaa katsoimme netistä etukäteen lähes kaikki paikat, joissa kävimme syömässä. Barcelonassa on tosiaan aika hyvä ruoka. Ainakin, jos tietää mihin menee. Hinnat eivät olleet ehkä ihan niin edullisia, mutta edullisempia kuin Suomessa. Ja kyllä te tapakset olivat oikeasti hyviä, vaikka usein vähän tyyriitä. Kolme erilaista riitti kahdelle, niin ei siinä ihan hirveästi mennyt rahaa. Ehkä kymmenen euroa per henki. Suurkaupungiksi hintataso on matalampi, mutta varmasti Espanjan hintatasoon nähden kallis. 

En ehkä ihan pohjattomasti rakastunut Barcelonaan, mutta voisin hyvinkin mennä uudelleen, sillä paljon jäi vielä näkemättä. Me teimme ehkä sen virheen sitten kuitenkin, että teimme lomasta liian aktiiviloman, vaikkei meillä ihan hirveästi ohjelmaa ollutkaan. Olisi pitänyt ottaa vielä rennommin, jotta esimerkiksi romantiikalle olisi jäänyt enemmän sijaa. Minä olin niin uupunut kävelemisestä useimpina päivinä, etten oikein tahtonut jaksaa olla hyväntuulinen ja nauttia kaikesta. Olisi pitänyt ottaa ihan semmoisiakin päiviä, että olisimme vain tyyliin löhönneet hotellin uima-altaalla (hotellissamme ei siis ollut uima-allasta). Sitä varten loma olisi pitänyt suunnitella vähän eri tavalla. Meille jäi kuitenkin hyviä muistoja ja yhteistä aikaa oli ihana viettää.


P.S. Toivottavasti olette seuranneet minua Instagramissa @ohgloomysunday! Olen nyt ollut siellä paljon aktiivisempi kuin blogin puolella.

Ei kommentteja: