14.11.2012

Ruudullinen mekkoprojektiTämän hetkisen ompeluprojektini inspiraationa toimii yllä oleva kuva. Omassa mekossani on jotain samaa ja jotain eroa. Ajattelin esimerkiksi toteuttaa etupaneelin, mutta jättää selän napit tekemättä ja tyytyä sivuvetoketjuun ihan mukavuussyistä. Selän napitukset nimittäin helposti painavat nojattaessa tuolinselkään. Kangas on pehmeä ruudullinen puuvilla. Ostin kankaan ensin, halusin väenvängällä tehdä pepitaruutuisen mekon, tai jotain sinne päin.Kaavat ja ohjeet ovat Joka tyypin kaavakirjoista 1 ja 2. 
En vain pääse ihmettelemästä kaavoituksia ja kaavojen ongelmia. Joka tyypinkaavoissakin on outoja ongelmia. Kaavat eivät vastaa kooltaan ilmoitettuja senttejä taulukossa. Senttien mukaan, minä olisin rinnanympärykseltäni XXS ja vyötäröltäni S. No, jos piirrän kaavat tällä periaatteella, on rinnanympärys liian pieni ja vyötärö aivan liian suuri. Toisekseen etukappale on noin 3 cm liian leveä, mutta takakappale ei ole, mikä on outoa. Jos en pienennä etukappaleen kaavaa keskeltä, käsiaukot tulevat aivan kummallisesti lähelle kainaloita ja etukappaleeseen jää ilmaa. Suurin ongelma ovat käsiaukot. Oman kokoni (XS) käsiaukot on suunniteltu 10-vuotiaalle lapselle! Ne ovat niin pienet, ettei niissä voi liikkua! Hyvä käsiaukon koko on L-koossa! Eikä minulla tietääkseni ole mitenkään niin lihaksikkaat tai pulleat käsivarret, että olisin käsistäni todella kokoa L. Kaavojen kanssa saa aina taiteilla, koska en ole vielä onnistunut tekemään täydellisiä kaavoja. Nyt olen tosin saattanut saavuttaa sen hetken, ettei minun jatkossa tarvitse enää pähkäillä.

Apuna ompelussa minulla on kuvan itsetehty "sovitusnukke" eli paperiteipistä tehty sovitustorso. Kyseessä on rautakaupan joku paperinen pakkausteippi. Se toimii yllättävän hyvin ja kätevä käyttää. Teippiä vain rullattiin minun ympärilleni kunnes sitä oli mielestäni tarpeeksi paksulti, sitten torso leikattiin selästä auki, jotta sen sai pois päältä. Sitten leikkauskohta teipattiin umpeen ja se oli siinä. Torso on ihan tukevakin ja pitänyt muotonsa. Rinnat vain jotenkin vähän litistyivät ja näyttävät enemmän rintalihaksilta. Suuri ongelma on se, että torsosta tuli 5 cm liian iso leveyden puolesta :D. Sitä ei kai laitettu aluksi tarpeeksi tiukalle. Eli siis ihan täydellistä koko ei voi tämän avulla saada aikaiseksi, mutta pituuden ja mallin puolesta torso on todenmukainen. On siitä ollut vaatteen istuvuuden puolesta jo aika paljonkin hyötyä. Tein muun muassa kihlajaismekkoni tätä apuna käyttäen.

Ensimmäinen koesovitus. Tämän jälkeen kavensin vähän sieltä ja täältä. Täytyy myöntää, että ruutujen kohdistukset eivät menneet oikein, vaikka yritin.

Kaulusten tekoa.
Tässä ollaan jo vähän edistyneemmässä vaiheessa. Olen saanut ommeltua etupaneelin ja kaulukset. Pohdin koristenauhavaihtoehtoja, päädyin pitsiin sitten kuitenkin, vaikka ei tuo punainen nauhakaan olisi ollut hassumpi. Ja tiedetään, näyttää lastenvaatteelta :D. Se on tavallaan tarkoituskin. Projekti jatkuu pikkuhiljaa! Olen jo saanut kaulukset kiinni. Seuraava haaste ovat hihat. Niiden kanssa saa aina vähän jännittää, että saanko ne istumaan hyvin, koska joudun aina muokkaamaan kainaloaukkoja sopiviksi. Pidetään sormet ristissä!

Oman mekon lisäksi autan Monmonia tekemään itselleen luumun väristä samettimekkoa. Siitä tulee tosi hieno, jos en möhli ;). On kiva tehdä yhdessä, aika lentää siivillä.


Ei kommentteja: