9.12.2012

Joulukuussa tehdään glögiä!

Huh, palasin eilen Tampereelta! Siskontyttö piti kiireessä pari päivää. Kävimme muun muassa Ikeassa ostamassa kaikkea pientä, mitä sisareni tarvitsi kotiinsa. Juoksin pikkuisen perässä ympäri lamppuosastoa! Eilen nukuin melkein koko viiden tunnin paluumatkan junassa ja vielä yli yhdeksän tuntia viime yönä. Tänään olen ollut ihan pöhnässä. Toivottavasti en saanut Auroralta mitään pöpöä. 

Tänään on tarkoitus mennä äidin luo keittelemään vuotuiset glögit. Teemme sekä punaviini- että valkoviinipohjaista glögiä. Mausteeksi lurautamme lopuksi erilaisia liköörejä tai muita maustettuja viinoja. Glögejä annamme joka vuosi lahjaksi ystäville. Glögien tekeminen on helppoa, mutta jokseenkin sotkuista puuhaa. Tässä ohjeita, jos joku haluaa itse kokeilla.


Sunnuntain glögiohje


Tarvitset:

Punaviiniä tai valkoviiniä tai molempia
Punaista tai vaaleaa mehua tai molempia, esim. herukkamehu ja omenamehu sopivat hyvin
Erilaisia liköörejä tai muita mausteisia viinoja
Kokonaisia neilikoita
Pomeranssin kuorta
Kanelitankoja
Tuoretta inkivääriä kuorittuna
Kardemummaa
Myös muita mausteita, esim. anistähtiä voi laittaa oman maun mukaan
Sokeria
Siivilän 
Kattiloita
Suppilon


Musteet keitetään mehussa niin, että keitos porisee mukavasti, mutta ei kiehu täydellä teholla. En osaa tarkkaan sanoa kuinka kauan vaatii, että mausteet maustavat mehun, ehkä 20 minuuttia. Keittoaika on tullut täyteen, kun mausteet ovat pehmenneitä ja maut ovat siirtyneet mehuun. Makutesti on hyvä keino selvittää onko keitos valmis. Tämän jälkeen maustuneen mehun annetaan jäähtyä ja sitten sekoitetaan viini ja mehu yhteen. Hanki yhtä monta mehupurkkia kuin hankit viinipulloja, eli yksi litra mehua per litra viiniä. Ei kannata laittaa liikaa viiniä, että glögin maku säilyy.
Sopivan liköörin löytää vain maistamalla, eli kannattaa kaataa lasiin mehun ja viinin seosta ja lisätä tilkka valitsemaansa likööriä ja maistaa. Näin tietää kuinka paljon likööriä tarvitaan ja mitkä maut sopivat parhaiten yhteen. Esimerkiksi amaretto sopii, yhtenä vuonna käytimme persikkalikööriä ja viime vuonna lisäsimme glögiin tujauksen chilivodkaa. Mielikuvituksen käyttö on sallittua, sillä yllättävätkin makuyhdistelmät toimivat. Tämä maisteluosuus on yksi glögin keiton kohokohtia ja olennainen osuus. 
Lopuksi lisätään oman maun mukaan sokeria ja glögin pullotetaan viinipulloihin. Kannattaa olla ylimääräisiä pulloja, sillä glögiä tulee enemmän kuin viiniä on. Näin glögi on valmista ja voidaan antaa lahjaksi tai juoda itse :).


P.S. Pakko vähän selittää blogin hiljaisuutta ja viimeaikojen vähäisiä asukuvia: pimeys on kaikkialla! On koko ajan liian pimeää, hyviä kuvia ei saa aikaiseksi. Edes valoisimpaan aikaan, eli siinä klo kahdentoista ja yhden välillä, on liian pimeää. Tosi mälsää. Muuten olen ollut pukeutumisen kanssa ihan hyvässä jamassa: pari vuotta sitten teettämäni talvitakki ja uudet kengät rulettavat (esittelen ne jahka ehdin).


Ei kommentteja: