24.4.2015

1700-luvun asu valmis!

Huomenna olisi lähtö Kevättanssiaisiin Tampereelle! 1700-luvun naamiais tanssiaiset järjestetään Haiharan kartanossa. En ole koskaan vielä ollut kevättanssiaisissa, enkä Haiharan kartanossa. Olen innoissani reissusta! Onneksi ennen itse tanssiaisia on tanssityöpaja. Minä olen vielä ihan noviisi! Joulubaalissa minulla oli niin hauskaa, että jäin kyllä koukkuun tanssimiseen ja hauskanpitoon.

Asunkin olen lopulta saanut kasattua! Ajattelin näyttää osaset pääpiirteittäin nyt vielä ennen lähtöä. Tosin väsyttää niin paljon, että en varmaan jaksa pitkiä kuvauksia kirjoitella.
Pääinspiraatiokuvana puvulleni toimi tämä maalaus naisesta sinisessä leningissä. Itseasiassa kuvassa on maalari Marie-Gabrielle Capet. Ajattelin melko surutta kopioida myös kampauksen.
Yläosan kanssa kävin pitkällisen taistelun, että sain etukiinnityksen kohdilleen. Se aina irvisti! Käytin hakasnauhaa, mikä ei kylläkään tietääkseni ole kovin periodi ratkaisu, mutta halusin oikaista. En tiedä kuinka paljon se lopulta oikaisi, mutta oli ainakin helpompi mallata yläosaa hakasnauhan kanssa kuin yksittäisten hakasten kanssa. Laitoin luut eteen ja luulen, että se auttoi aika paljon. Harmittaa vain vähän, että kangas kärsi sovituksissa jo aikaisemmin niin, että langat lähtivät liikkumaan. No, sille ei voi mitään. Muuten olen tyytyväinen istuvuuteen, mutta oikealta puolelta kaula-aukko jäi löysäksi.


Hame! Se on tehty Erokankaan palalaarin kankaasta. Oletan, että se on puuvillasatiinia. On ehkä maailman tiivein kangas. Minulla oli vaikeuksia saada nuppineuloja useamman kerroksen läpi. Leikkasin ensin kankaan väärin, joten helma jäi vähän liian lyhyeksi. siksi minun oli pakko laittaa helmaan röyhelö, vaikka olin kyllä suunnitellut röyhelöä muutenkin. Nyt hameessa on niin paljon volyymiä, ettei alushametta oikeastaan tarvitse. Hameen alla on uusi pyllytyynyni! Mielestäni otin siitäkin kukvia, mutta en löytänyt niitä tähän hätään. No, voin laittaa ne myöhemmin. Pelkäsin, että siitä tuli liian iso, mutta sen sijaan se olisi voinut olla vielä isompikin.

Olin tyytyväinen, kun lopulta sain kaikki pitsitkin paikoilleen. Arvoin päiväkaupalla miten koristelen hihat. Lopultaa päädyin tuplapitseihin ehkä vähän epätyypilliseen tyyliin. Jos jotakuta kiinnostaa, ostin pitsit etsy.comin myyjältä kohtuuhintaan. Tilasin viisi metriä ja melkein kaikki meni. Ihan pieni pätkä jäi jäljelle. Alunperin minun oli tarkoitus laittaa eteen napit, kuten inspiraatiokuvassani on, mutta hylkäsin ajatuksen, koska halusin pukuun vyön. Napit olisivat olleet vyön kanssa liikaa ja myös ahtaat. Voin lisätä napit tähän halutessani myös myöhemmin. Vyön soljen ja sen parin ostin etsy.comista muistaakseni hong kongilaiselta myyjältä. Hän ainakin väitti soljen olevan peräisin 60-luvulta. Ei sen niin väliä, ne eivät maksaneet paljon kymppiä enempää.

Tein helmaan taakse nostot saadakseni aikaan polonaise-helman. Nostot oli tosi simppeli tehdä: ommeltiin vain neljä nauhanpätkää helmaan, kaksi ylemmäs, kaksi alemmas helmaan. Nauhat solmitaan kiinni ja nostot ovat valmiit. Koska kangas ei ole oikeaa silkkiä, se laskeutuu vähän liikaakin. Kunnollinen puff-efekti jäi ehkä puuttumaan, mutta tykkään helmasta silti.

Halusin tehdä itselleni myös viitan, sillä eihän puvun päälle voi ahtaa modernia takkia. Se pilaisi kokonaisuuden. Tein viitan Costume close-upin ja internetin ohjeiden mukaan. Eniten meni aikaa kaavojen väkertämiseen. Itse ompelemiseen tuskin meni paria tuntia kauempaa. Hirveän simppeliä itseasiassa! Ompelin melkein kaiken koneella. Aloin ommella koneella myös hupun laskoksia, mikä oli virhe. Olisi pitänyt vain tyytyä ompelemaan kaikki laskokset käsin. No, sain laskokset korjattua jotenkuten jälkikäteen. Ostin ohjeiden mukaista villaa, joka ei rispaannu, joten reunoja ei tarvinnut huolitella lainkaan. Se on ihan ajanmukaista. Viitan väri sen sijaan ei ole ihan tyypillinen. Sen olisi pitänyt olla punainen, mutta eihkän punaista villakangasta saa mistään. Seuraavat vaihtoehdot olisivat olleet sininen tai harmaa, ehkä ruskeakin olisi käynyt. Ostin kankaan kuitenkin Eurokankaan palalaarista, joten vaihtoehdot olivat vähissä. Se on plussaa, että tuo vihreän sävy sopii minulle ja pidän siitä. Joten miksi murehtia :).

Nyt väsyttää, joten painun pehkuihin. Mukavaa viikonloppua!


Ei kommentteja: