30.5.2014

Ruusunen

Tänään oli oikein mukava torstaipäivä! Meillä oli vieraita Monmon muiden muassa. ja yhdessä jälleen askaroimme paperikukkien parissa. Jannekin teki tänään nelisen kukkaa, ja oli sitten aivan väsähtänyt :D. Oli hänellä kouluhommiakin, joten ehkä väsymyksessä oli jotain perää. Leivoin jopa pullaa meille  syötäväksi askartelun lomassa. Vinkkinä niille, joilla on leipäkone: kone tekee todella hyvän pullataikinan! Sitten voi itse pyöritellä pullat ja paistaa uunissa, eikä tarvitse edes kohottaa toista kertaa. 

Kuten aikaisemminkin mainittu, olen tänä keväänä kaipaillut itselleni maximekkoa. Tein hieman hintavertailua. Mietin, teenkö itse. Kaavoja on ollut huonosti ja se burdan kaava, joka on kiva, vaatii yli 6 metriä kangasta. Vaikka löytäisin kivaa kangasta, joka maksaisi noin kahdeksan euroa, hinta olisi siinä 50 euron tienoilla plus vuorikangas. Tsekkasin myös kauppojen ja nettikauppojen valikoiman. Asoksella on monenlaisia, mutta hinnat ovat pääsääntöisesti 50 eurosta ylös päin. Eivätkä ne olleet sellaisia kuin halusin. Mekossa piti olla leveä helma ja hihat. Ja romanttinen yleisilme. Ei tärpännyt meikäläisen budjetilla. Oikeastaan ainoaksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jäivät etsy.comin vintagemekot. Rakastan 70-luvun maksimekkoja! On yllättävää kuinka paljon silloin käytettiin polyesterin lisäksi puuvillaa. Tämä oli myös yksi kriteeri: ei polyesteriä. Kesäkuumalla polyesteri yleensä hengittää huonosti, enkä halua hikoilla kuin muovipussissa. 

Selasin vaihtoehtoja viikkokaupalla! Koko, väri, malli, hihat, materiaali...kaiken piti mennä kohdalleen. Onneksi sitä valikoimaa oikeasti on. Tässä on lopullinen valintani, joka tuli eilen postissa :).

Epäilin hihoja, että ovatkohan ne vähän liikaa, mutta itseasiassa tykkään niistä tosi paljon. Tässä mekossa tulee vähän sellainen olo kuin olisi aatelinen 1400-luvulla :). Hinta oli posteineen kaikkineen suunnilleen 50 euroa. Ei ilmaista, mutta kuitenkin kohtuuhintaista. Vintagemekoissa on se hyvä puoli, että ainakin vielä 70-luvulla vaatteet tehtiin melko hyvin ja niissä kiinnitettiin huomiota yksityiskohtiin eri tavalla kuin nykyään, kun kaikki tehdään niin sarjatyönä. On näissäkin tietysti vikansa. Hieman epäilyttää, koska kaikki saumat on jätetty huolittelematta. Mutta toisaalta, jos mekko on kestänyt jo 40 vuotta, ehkä se kestää edelleen. Pelkäsin, että väri on liian kellertävä valkoinen, mutta murhe oli onneksi turha. Värit ovat nappi.

 
Suurin ongelma tässä ruusuisessa mekossa oli se, että tämä haisi kuin se olisi viettänyt ne neljä vuosikymmentä tungettuna tunkkaiseen pahvilaatikkoon tunkkaisella ullakolla. Mekko haisi puolen metrin päähän! Se myös tuntui likaiselta. Sellaisenaan se oli käyttökelvoton. Pohdin tarkkaan vienkö mekon pesulaan, koska pesulapussa luki 'dry clean only'. En tiedä miksi, koska mekko on ihan puuvillaa. Vuori ja pitsit ovat keinokuitua, mutta eivät vaikuta herkältä materiaalilta. Päätin, että koska en varmaankaan pysty kuitenkaan viemään mekkoa joka kerta pesulaan, kun se pesua kaipaa, että koitan onneani ja pesen sen käsin. Ostin marseille-saippuaa netin vinkeistä viisastuneena ja pesin mekon sillä. Huuhtelin mekon kolmesti, mutta haju oli ja pysyi. Neljänteen huuhteluveteen lisäsin väkiviinaetikkaa. Ei riittänyt sekään. Jätin mekon likoamaan uuteen etikkaiseen  veteen kolmeksi tunniksi, ja nostin sen sitten kuivumaan. Uskokaa tai älkää, mutta se haisi kuivuttuaan edelleen! Joku vinkkasi, että hajuja voi koittaa poistaa suihkuttamalla vaatteeseen sumutepullolla veden ja etikan seosta (50/50). Tein näin vielä kahdesti ja annoin mekon kuivua välissä. Tässä vaiheessa olin ripustanut mekon vielä ulos, jotta se samalla tuulettuisi. Nyt haju on vihdoin lähtenyt! Mekko tuoksahtaa lähinnä vähän etikalta, mutta se haju haihtuu aja myötä. Tai sitten voin pestä mekon vielä kerran, jos alkaa häiritä. Etikka on kyllä ihme aine! Sain sen avulla myös tupakanhajun irti tekokuituisesta yöpaidasta, jonka taannoin ostin. Voin todella suositella.En tainnut koskaan esiteelä uusia kiilakorkokenkiäni, jotka ostin talven alennusmyynneistä yoox.comista. Nämä ovat nahkaa ja istuvat poikkeuksellisen hyvin jalkaan. Kyllä maximekko toimii kiilakorkojen kanssa. Nyt vain odotellaan niitä lämpimiä kelejä! Onneksi mekkoa voi hihojen takia käyttää  myös vähän viileämmällä ilmalla. Puen mekon varmaankin serkkuni rippijuhliin ensi kuussa <3 .="" p="">

Ei kommentteja: