18.5.2013

I want my cake and I want to eat it too

Olen ollut tänään melko hyvällä tuulella, kun  on lämmin. Harmi, että jo huomiseksi on luvattu ukkosta. Kesti sitä edes kaksi päivää. Tänään oli myös ravintolapäivä! Kiersimme rafloja iltapäivällä minä, Janne, Monmon ja hänen miesystävänsä. Tuli maisteltua kaikenlaista vohveleista kiinalaiseen pikaruokaan. Nam nam. 
Suomi hävisi jääkiekon, mutta josko Euroviisuissa onnistaisi paremmin? Minä uskon, että Kristan esityksellä on mahdollisuuksia, joten pidetään peukkuja! Vaikka toisaalta Suomen niin sanotussa taloudellisessa tilanteessa voisi olla parempi, jos meidän ei tarvitsisi rahoittaa Euroviisujen kaltaista spektaakkelia. Sain juuri kutsun Euroviisuvalvojaisiin kaverin  kaverin luo. Kysyn Jannelta, että mennäänkö. Saa nähdä, mikä on vastaus.

Tällaisina päivinä ei ole kuin yksi elokuva, joka kannattaa katsoa: uudempi Lolita! Siinä on niin kesätunnelma. Jotenkin se aina kolahtaa, epämoraalisesta aiheestaan huolimatta.
Olen miettinyt miksi tämä elokuva on niin kiehtova. Minä en voi sietää raiskauksia enkä lasten hyväksikäyttöä  missään muodossa elokuvissa (enkä tietenkään tosielämässäkään). Periaatteessa elokuvan teema on nimenomaan lapsen hyväksikäyttö. Ero on ehkä siinä, että kysymys ei ole varsinaisesti pakottamisesta, kiinnostus on aluksi molemminpuolista. Lolita käyttää valtaa Humbertiin. Humbert taas on rakastunut Lolitaan korviaan myöten. Ketä naista ei kiehdo ajatus ehdottoman rakkauden ja palvonnan kohteena olemisesta? Humbertin tapauksessa kysymys ei kuitenkaan missään tapauksessa ole pyyteettömästä rakkaudesta. Elokuva on uskollinen kirjalle, jonka sain jonkin aikaa sitten luettua. Kirjassa Humbert on enemmän roisto kuin elokuvassa, koska hänestä ehditään kertoa enemmän. Kirja valotti minulle sitä, miksi Lolita ei halunnut olla yhteydessä Humbertiin myöhemmin. Olen ihmetellyt miksi Lolita oli niin katkera. Kysymys on toisaalta hassu, koska se on melko ilmiselvää toisaalta. Vastaus on se, että Humbert ryösti Lolitalta tämän lapsuuden ja vapauden, koska hän oli niin neuroottisen omistava ja itsekeskeinen. Eikä varmaankaan seksisuhde reilusti vanhempaan mieheen nuorella iällä ole kovin terve lähestymistapa rakkauselämään. Mutta kuten ohjaajakin toteaa, tarina on rakkaustarina, kauhea, mutta rakkaustarina.

Ei kommentteja: