8.12.2014

Come and trim my Christmas tree with some decorations bought at Tiffany's...

Olen aina pitänyt joulusta. Siitä huolimatta, että se on niin materialistista ja niin kiireistä ja niin stressaavaa ja niin edelleen. Tiesittekö muuten, että joulua on juhlittu tällaisenaan, kuusineen ja lahjapaljouksinne, jo 1800-luvulta lähtien? Itseasiassa koko joulu tällaisenaan lähti porvariston ja rikkaiden perheistä, joten on tavallaan turha väittää, että joulu olisi jokus ollut vähemmän materialistinen. Tai siis, on joulua vietetty ennen 1800-lukuakin, mutta Suomessa muistaakseni siihen liittyi silloin Nuuttipukki ja monet muut kansanuskomukset. En itseasiassa edes tiedä, miten Jeesuksen syntymää juhlittiin yli kolmesataa vuotta sitten. Vai juhlittiino sitä edes varsinaisesti? Muistanko väärin, jos sanon, että pääsiäinen oli se vuoden suurin juhla? Onneksi luterilaisessa kärsimyskulttuurissa ollemme saaneet hieman luksusta ja pröystäilyä juhlien joukkoon. 
Pidän monista joulun askareista. Tykkään piparkakkujen leipomisesta, hyvän ruuan valmisteluista, lämpimän glögin tuoksusta ja niin edelleen. Meillä on jo vuosia ollut tapana tehdä ennen joulua yhdessä glögiä äitini kanssa. Sekoittelemme glögin sekaan erimakuisia liköörejä, mikä tuo glögeihimme persoonallisen vivahteen. Huomenna olisi tarkoitus taas ryhtyä siihen puuhaan, kunhan Linnanjuhlat on saatu purkkiin. Pidän myös askartelusta, jouluvaloista, punaisista väriläiskistä, lasisista joulukoristeista ja lahjapakettien paketoimisesta. Olisi ihanaa koristella taas omakin asunto.
Tänä jouluna vain tuntuu, ettei ole enrgiaa yhtään koristelemiseen tai mihinkään muuhunkaan ylimääräiseen. Tai ongelma ei ole se koristeleminen, vaan ennemminkin se, että kämppä pitäisi siistiä ja järjestellä sellaiseen kuntoon, että tänne saisi koristeita mahtumaan ylipäätänsäkään. Taloudenpito käy minulle vuosi vuodelta haastavammaksi. Janne, pliis, tule kotiin siivoamaan! Jannea näkyy kuitenkin valitettavasti vasta kahden viikon päästä. 
Joulussa on ihanaa myös se, että voi hyvillä mielin kyhjöttää sisällä keskellä pimeyttä, sytytellä kynttilöitä ja mässäillä herkkuja. Tosin nykyään olen suurimman osan ajastani kotona joka tapauksessa, mutta on se silti eri juttu, kun on tavallaan "lupa" siihen ja tietää, että lähes kaikki muutkin ovat samassa puuhassa. Pitäisi ihan rennosti alkaa miettimään joulupöydän sapuskoja. Tänä jouluna meitä ona pöydässä korkeintaan neljä, joten voisi miettiä jotain vähän spesiaalimpaa. Vaikka kinkku meille tulee kuitenkin. Siskolta pääsisi varmaan itku, jos kinkku puuttuisi :D.
Oliko tällä tekstillä joku järkeväkin päämäärä? Ilmeisesti halusin vain intoilla joulusta noin ylipäätään ja fiilistellä sitä. Vaikka onkin periaatteessa aivan liian aikaista, haluan jakaa viime vuosien lempijoululauluni, jota voi kuunnella vaikkapa paketteja kasaan teipatessaan. Mukavaa joulunvalmistelua kaikille! 
Ei kommentteja: