2.12.2014

Joulubaali 2014

Helsingin Wanha Waruswäci ia Caupungin Hywät Asuckat yhdistys järjestää Suomenlinnassa joka vuosi joulun aikaan joulubaalin eli joulujuhlan eli tanssiaiset. Yhdistys kerää yhteen niitä henkilöitä, jotka haluavat harrastaa ja elävöittää 1700-luvun historiaa.  Joulubaaliin pukeudutaan 1700-luvun asuihin, siellä syödään aikalaista ruokaa ja tanssitaan vuosisadan tansseja. Löysin yhdistyksen vasta tänä syksynä. Kun kuulin, että Sanna oli lähdössä baaliin, innostuin itsekin lähtemään mukaan. Minullahan ei vielä ole sopivaa asukokonaisuutta, mutta Sanna lupasi, että saan varmasti jonkun asun lainaan. Innostuin kuitenkin tekemään itselleni omat kureliivit, kun olihan minulla jo Sannalta saatu kaavakin olemassa. Paneudun kureliivien valmistamiseen hieman enemmän omassa postauksessaan, mutta todettakoon, että sain ne vuorta vaille valmiiksi juhlia varten. Ompelin kureliiviä sormet rakoilla vielä juhlapäivän aamuna. 


Sain lainaksi alusvaatteet Sannalta ja päälipuvun The Shadow of My Hand -blogin Noralta. Lämpimät kiitokset puvun lainasta! Mekko on kaunis puuvillainen robe à l'anglaise. Istuvuuskin oli melkein oikea. Yläosa oli ehkä ihnasen liian pitkä ja kainaloaukot pienet. Muuten puku oli hämmästyttävän oikean kokoinen. Tässä vaiheessa minulla ei ole näyttää kuin vain kuvia itsestäni valmiissa asukokonaisuudessa. Kaikki kuvat on otettu Suomenlinnan alueella. Tämä kuva muuten toimi kapauksen referenssinä:


Tein itse hiukseni. Ehdin väsätä tukan myös Sannalle. 1700-luvun kampaukset eivät muuten ole helpoimmasta päästä. Minulla meni parin kokeilukapauksen verran ennen kuin sain homman toimimaan. Vinkiksi muille samaa yrittäville: tehkää sormikiharapohja, hiukset kannattaa jakaa tarkoin oisioihin jo sormikiharoita tehdessä, käyttäkää kuivashampoota ja tupeeratkaa kiharoiden avaamisvaiheessa jokainen kihara kevyehkösti erikseen. Hiuslakan käyttö on myös suositeltavaa ;). Jotta saataisiin aikaan "rullakiharoita", helpottaa, jos voi pyörittää hiukset jonkin sylinterinmallisen asian ympärille. Esimerkiksi eri kokoiset pvc-putket voisivat olla hyvä idea. Itse käytin hätäpäissäni puisen harjani kädensijaa. Hiukset pysyivät erittäin hyvin koossa koko illan. Siitä saattoikin päätellä, että niiden avaaminen olisi melko tuskaista, niin kuin se olikin. Harjasin Sannan tukkaa auki varmaan yli puoli tuntia, mutta hänellä onkin todella pitkä tukka. Sain paljon kehuja tukkalaitteistamme, eli ilmeisesti onnistuin tavoittamaan 1700-luvun hengen aika hyvin. Jes! Hiukset olivat nimittäin se asia, josta olin eniten huolissani. Hiuksilla on nimittäin iso rooli 1700-luvun lookissa, koska silloin tehtiin näyttäviä kampauksia, ja ne kuuluivat kokonaisestetiikkaan olennaisesti. Ilman hyvää kampausta, asukokonaisuus jää vaillinaiseksi minun mielestäni.
Baali meni oikein mukavasti, vaikka en tuntenutkaan etukäteen kuin vain Sannan. Pääsin tanssimaankin, vaikka en niistäkään tiennyt entuudestaan mitään. Tanssit olivat onneksi sen verran simppeleitä, että suunnilleen pysyin mukana. Kyllä minä yhden tanssin sekoitin ihan totaalisesti menemällä kerran väärään paikkaan väärään aikaan. Ihmisten parit menivät ihan hukkaan ja törmäilimme toisiimme. Hups. Juhlien jälkeen olen ollut sen verran naatti, että olin todella tyytyväinen, kun ensinnäkin pääsin lentäen takaisin, eikä tarvinnut istua kahdeksaa tuntia junassa. Jospa sitä tämän päivän fiilistelisi ja lepäilisi.
Ei kommentteja: